INVATA SAH PDF

Joc șah cu calculatorul. Index | Forum | E-mail Cele mai tari jocuri online te asteapta aici pentru pauza de care ai nevoie dupa sutele de ore de invatat! E timpul. Ti-am promis in titlu, insa, o cale simpla de a invata Go. Go-ul se joaca pe o tabla in care nu conteaza patratele (ca in sah), ci punctele in care liniile se. Latest cefixime mg gonorrhea Videos Added. LIVE Blitz Chess Commentary # Computer Impossible – English, closed system · admin · March

Author: Fenrizilkree Kaziramar
Country: Nicaragua
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 25 November 2010
Pages: 39
PDF File Size: 9.72 Mb
ePub File Size: 20.59 Mb
ISBN: 862-5-49631-182-7
Downloads: 81844
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faulkree

Daca ai citit articolul de care vorbesc si esti si tu in situatia de a nu fi cunoscut in prealabil Go-ul, probabil in clipa asta ti-ai dori sa-l inveti. Sau — si mai bine! Marturisesc ca acestui om ii datorez pasiunea mea petru Go.

Ti-am promis in titlu, insa, o cale simpla de a invata Go. Si probabil citirea unei carti sau urmarea unui curs interactiv ti se par, totusi, destul de complicate. Asa ca ce-ar fi sa vedem care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le stii pentru a putea juca Go.

Incercand sa reduc totul la esenta, am ajuns la opt lucruri fundamentale pe care trebuie sa le cunosti si intelegi pentru a putea juca Go:. Voi vorbi in curand despre fiecare dintre ele.

Inainte de asta, insa, simt nevoia sa simplific si mai mult lucrurile. Opt este un numar frumos si rotund da! Dupa cum vei vedea, aceste puncte nu te vor invata efectiv cum sa joci Go, ci cum arata tabla, piesele, cum se fac mutarile, precum si cand se incheie jocul si cum se calculeaza scorul.

Toate celelalte puncte rezulta din acestea trei, la fel cum teoremele din matematica rezulta din cateva axiome.

Statistici server

Nu este, in esenta, nevoie sa cunosti nimic altceva decat acestea trei ivata, captura si teritoriul pentru a sau juca Go. Celelalte trei puncte ko-ul, viata si seki-ul vor rezulta automat, in timp, jucand, gandind. Ar putea rezulta in cateva ore sau in cativa ani, in functie de caz. Da, invqta e notiunea pe care se bazeaza intregul joc de Go. As putea sa schimb oricum forma tablei de Go. As putea s-o fac triunghiulara, hexagonala, cilindrica sau sferica.

As putea chiar s-o fac sub forma unui graf neorientat conex oarecare. Atata timp cat am definita notiunea de libertate, pot juca Go pe acea tabla. Bineinteles, in secunda doi vor trebui sa intervina in scena si notiunile de captura si teritoriu, insa notiunea de libertate imi asigura fundatia pe care acestea doua vor creste natural, ca niste seminte puse in pamant bun. Urmand aceeasi analogie, notiunile de ko, viata si seki vor aparea ca roade ale acestora doua din urma. Acum hai sa vedem pe rand cele opt lucruri fundamentale pe care trebuie sa le cunosti pentru a putea juca Go.

Go-ul se joaca pe o tabla in care nu conteaza patratele ca in sahci punctele in swh liniile se intersecteaza. Piesele sunt toate la fel, rotunde, negre si albe. Jucatorul care joaca cu negrele face prima mutare. Dupa aceea muta jucatorul care joaca cu albele, si asa mai departe. O mutare consta in plasarea unei piese intr-un punct neocupat invaata pe tabla. Odata plasata pe tabla, o piesa nu mai este deplasata de acolo pana la sfarsitul jocului.

» cea mai simpla cale de a invata Go :igotopia

Cu exceptia cazului in care este capturata, caz in care — asa cum voi ivnata mai jos — ea este ridicata sag pe tabla. Situatia aceasta apare doar spre finalul jocului, cand starea jocului de pe tabla este stabilizata. Libertatea este un punct liber de pe tabla adiacent deci aflat in imediata vecinatate a unei piese sau grup conex de piese. O piesa plasata in centrul unei table goale are 4 libertati, in vreme ce o piesa plasata pe marginea acelei table are doar 3 libertati, iar una plasata in coltul tablei doua libertati.

  FREINSHEIM WEINWANDERUNG PDF

Un grup conex format din mai multe piese se comporta in joc ca si cum ar fi o singura piesa adica: Vom vedea in continuare de ce. O piesa sau un grup conex care a fost in atari la mutarea anterioara este invzta daca la mutarea curenta ultima sa libertate este ocupata de o piesa de cealalta culoare.

In momentul acela piesa sau grupul conex este ridicata de pe sau, pastrandu-se pana la finalul jocului de catre celalalt jucator in multimea sa de prizonieri. Odata descoperita captura, nu va trece mult pana vei observa ca pot aparea cu usurinta situatii in care prin capturarea unei singure piese piesa ce i-a ocupat ultima libertate ramane in atari. In situatia aceasta, piesa ramasa in atari in urma capturii va putea aparent fi capturata la urmatoarea mutare, ceea ce ar face ca intreaga configuratie a pieselor de pe tabla sa revina la stadiul de la inceputul acestui paragraf.

Mentionez aici si faptul ca aparitia simultana a mai multor ko-uri pe tabla poate duce la niste situatii atipice, pe care nu le voi trata, insa, in acest articol. Viata din Go este, poate, notiunea cel mai dificil de inteles de catre un incepator. Nu stiu, si n-o s-o stiu niciodata. Ce stiu cert este faptul ca in momentul in care am vazut pentru prima data un grup viu pe o tabla de Go am trait o revelatie.

Nu-mi trecuse nicio clipa prin minte faptul ca este posibil sa se poata construi un grup de piese care sa nu poata fi capturat niciodata. Si totusi, cum se poate asta? Cum e posibil ca un grup sa nu poata fi capturat niciodata?

Doar e clar ca in momentul in care toate libertatile unui grup sunt ocupate de piese de cealalta culoare grupul este capturat, nu? Numai ca mai e ceva. Pot exista libertati plasate de asa maniera incat sa nu poata fi ocupate de piese de cealalta culoare.

Exemplul cel mai simplu? Cum, insa, la fiecare mutare se poate plasa pe tabla doar maxim o piesa, negrul nu-i va putea ocupa niciodata albului acesti ochi.

Pe de alta parte, un grup mort este un grup care desi nu este capturat ba chiar poate are destul de multe libertatinu are posibilitatea de a-si construi doi ochi valizi.

Totusi, spre deosebire de un grup viu care odata ce devine viu nu mai poate muriun grup mort de multe ori nu este cu certitudine mort atata timp cat jocul nu s-a incheiat. Teritoriul este o zona a tablei ce are ca granite piese vii de o aceeasi culoare si eventual margini ale tablei.

In interiorul acestei zone se pot gasi puncte goale, neocupate, si piese moarte de cealalta culoare. Un teritoriu este cu atat mai mare cu cat numarul de puncte goale, sau ocupate invatq piese moarte de cealalta culoare din zona inconjurata este mai mare.

Invatq goale de pe tabla care au ca granite piese vii de ambele culori sunt invatq neutre. Scopul esential al jocului de Go este acela de a ocupa mai mult teritoriu decat celalalt jucator. Si credeam ca asta a fost tot. Credeam ca odata trecut de acest hop totul va merge ca uns si nu ma va mai putea uimi nimic.

Doar pana cand am aflat de seki. Nici nu ma obisnuisem bine cu gandul ca este posibil ca un grup sa fie in asa fel intortocheat incat sa nu poata fi capturat niciodata, ca a trebuit sa fac loc in mintea invtaa si faptului ca este posibil ca un grup sa fie viu chiar daca nu are doi ochi si nici nu si-i poate construi.

  KHAIRUL ANAAM PDF

Cum e posibil ca un grup care nu are doi ochi sa nu poata fi capturat? Secretul consta knvata in faptul ca grupul atacator nu este nici el viu si nici nu-si poate construi ochisi s-ar pune pe sine in saj atari daca ar incerca sa-l puna pe celalalt in atari.

Asa ca nici unul dintre cele doua grupuri nu poate face o miscare spre a-l ataca pe celalalt fara sa-si atraga propria moarte. Daca o astfel de situatie apare pe tabla, cele doua grupuri raman vii iar eventualul teritoriu schitat acolo nu apartine niciunuia dintre cei doi jucatori.

Totusi, ce urmeaza dupa ce ambii jucatori au mutat pas? Partida se incheie si se trece la numararea punctajului, proces ce cuprinde: Dintre toti acesti pasi, singurul care poate pune probleme serioase este primul, si inavta ridicarea prizonierilor de pe tabla. Mai precis, pot aparea situatii in care un jucator considera ca un anumit grup opus este mort, in vreme ce celalalt il considera viu.

In aceasta situatie jocul se reia, cei doi jucatori continuand sa mute pana cand situatia acelor piese devine clara ihvata amandoi. Asta e tot invats iti trebuie pentru a putea incepe sa joci Go. Daca am reusit ca prin aceste randuri sa iti sadesc in minte semintele Go-ului, atunci te avertizez ca cel mai probabil te asteapta ore intregi de gandire si cautari in care timpul va sta pe loc.

Stiu cat de important este sa ai cui sa-i pui o intrebare imediat ce ai o neclaritate, asa ca sunt aici pentru tine. Lasa-ti intrebarea sau nelamurirea intr-un comentariu mai jos, si eu ma voi stradui sa-ti raspund cat mai repede. Armata creierelor cu muschi. Incercand sa reduc totul la esenta, am ajuns la opt lucruri fundamentale pe care trebuie sa le cunosti si intelegi pentru a putea juca Go: Oare n-as putea reduce si mai mult?

Deci mai raman sase. Dar daca dintre aceste sase puncte as avea voie sa pastrez doar trei, care ar fi acelea? Libertatea, captura, si teritoriul. Si daca din acestea trei mi-ar fi permis sa pastrez doar unul, pe care l-as pastra?

Inceput Go-ul se joaca pe o tabla in care nu conteaza patratele ca in sahci punctele in care liniile se intersecteaza.

Joc șah cu calculatorul

Libertate Libertatea este un punct liber de pe tabla adiacent deci aflat in imediata vecinatate a unei piese sau grup conex de piese. Captura O piesa sau un grup conex care a fost in atari la mutarea anterioara este capturata daca la mutarea curenta ultima sa libertate este ocupata de o piesa de cealalta culoare.

Ko Odata descoperita captura, nu va trece mult pana vei observa ca pot aparea cu usurinta situatii in care prin capturarea unei singure piese piesa ce i-a ocupat ultima libertate ramane in atari. Viata Viata din Go este, poate, notiunea cel mai dificil de inteles de catre un incepator. Teritoriu Teritoriul este o zona a tablei ce are ca granite piese vii de o aceeasi culoare si eventual margini ale tablei. Alatura-te celor peste de igotopieni.

Igotopia Rom Edu S. Igotopia – Armata creierelor cu muschi. Ai creier de programator? Iti trimit pe mail:. Vei primi la aceasta adresa de email un mesaj cu un link de confirmare.

Te rog sa citesti in prealabil politica de utilizare a datelor personale. Brought to you by Displet.

Acest site foloseste cookie-uri. Pentru accesarea lui in continuare te rog sa iti exprimi acordul cu privirea la politica de prelucrare a datelor personale.

Igotopia – Armata creierelor cu muschi Ai creier de programator?

Author: admin